Nordmørs-slekter

Nordmørs-slekter

lørdag 27. juli 2013

Nordmørstur 2013 del 2:

Veiholmen:


Som jeg skrev i mitt forrige innslag på bloggen så ble det en tur til Smøla og Veiholmen. Dette var min første tur til Smøla, og jeg håper det ikke blir den siste.
Jeg tok en masse bilder på turen, og legger i dag ut endel av de.
Bilde over har jeg lagd som et panorama-bilde av 3 bilder som jeg tok på turen "hjem" fra Veiholmen. Neste bilde er et kart over Smøla.


På turen til Veiholmen kjørte vi på østre side av Smøla, mens tilbaketuren ble på vestsiden. Ser en på skiltet så står det Veidholmen og det same står det i NAF's veibok, mens i Store norske leksikon og mange andre steder står det Veiholmen. Hva som er riktig stavemåten er jeg litt usikker på.
I leksikonet står det følgende om Veiholmen: Veiholmen er tettbebyggelsen som ligger på det som opprinnelig var fiskeværet - Været og som opprinnelig besto av flere mindre øyer - og på den noe større øya Innveien. Tettbebyggelsen Veiholmen har 3 markerte husklynger, Inner-Innveien, Ytter-Innveien og Været. Veiholmen var tidligere et betydelig fiskevær med en moderne fiskeflåte - en tid Norges største fiskevær sør for Lofoten - men nå er det kun noen mindre sjarker igjen.
Neste bilde viser Vågarbryggå til høyre i bilde. Her spiste vi middag. På meg ble det salt fiskball med tilbehør. Må smakes. Se bilde.



På vår vandring gjennom været havnet vi på en plass som hadde navnet Brenneriet. Dette kan en vel kalle for et museum med noe attåt. Her kjøpte vi oss kaffe med vafler. Til dette fikk vi se en film om værets historie. Etterpå kjøpte jeg meg ei bok som var skrevet av Arne Danielsen og som het: Veidholmen i gammel og ny tid.

Har noen gamle bilder fra en tur min mor var på Veiholmen i slutten av 1930 tallet. På flere av bildene er ho avbildet foran et hus som ble kaldt Havkroa. 
Neste bilde er av dette huset tatt på min tur.


Vi var også innom et hus som ble kaldt Sanitetsheimen. Dette var et hus som Veiholmens Sanitetsforening som eide. Der var det utstilling og salg av malerier. Det var også et loppemarked til inntekt for foreningen. Der kom vi i prat med noen hyggelige eldre damer som var med i foreningen. På veggen hang det bilder av tidligere formenn ( det het det før i tiden) i foreningen.
Til min overraskelse var etternavnet til den første formannen i foreningen kjent for meg. Navnet var Stina Width. Ho var formann fra 1919 til ho døde bare 43 or i 1920. Ho het Stina Marie Johnsdatter Ramsli og var gift med Bastian Adolf Henningsen Width. Far til Bastian het Henning Adolf Bastiansen Width og kom fra Settem i Stangvik. Der kommer også mine aner på far-siden fra.
Da jeg fortalte den hyggelige damen at jeg var i slekt med Width familien kunne ho fortelle at jeg burde vært inne på et hus som het Posthuset, men at det var stengt på mandager. Dette huset hadde tilhørt Width familien, men at det i dag var brukt til kunst og kremmeri. Måtte jo se om vi fant dette huset, og det gjorde vi. Det var et praktfullt hus. Neste bilde viser dette huset.


Etter en meget vellykket tur til Veiholmen måtte vi vende "snuten" tilbake til Tustna. På tilbaketuren kjørte vi forbi vindmøllene som er satt opp på vestsiden av Smøla. Grunnen er vel at det er her vinden tar mest. Ulempene er vel for fuglelivet, og da spesielt for havørnene.
Til slutt vil jeg vise et bilde som jeg tok av Hauggjegla fyr. Her er det mulig å overnatte.


Til slutt vil jeg få takke mine reisekamerater for en flott tur i et flott vær og landskap. Håper å få til en slik tur igjen senere.

Min e-post adresse er: hindreiten@gmail.com 





fredag 12. juli 2013

Nordmørstur 2013

Ja, da ble det en tur til Nordmøre i år også. Treffet som jeg skulle på i 2012 ble avviklet i år. Det var vi som var på et sommerkurs på Tingvoll Jordbruksskole i 1966 som skulle treffes. Vi var 8. stk. som gikk på kurset. To hadde falt fra siden den gang, og to kunne ikke komme, så det var igjen 4. stk. som møtte.
Det ble to dager med mye "mimring", og en flott omvisning på den "gamle" skolen som nå er nedlagt (1967). I dag er det Bioforsk Økologisk som holder til der. Omvisningen var med Kristin Sørheim.

Her er et bilde av en av skolens nærmeste naboer (Tingvoll kirke).


Etter treffet  ble jeg med en av de jeg var på treff med til Tustna og hytten han har der. Jeg har aldri vært på Tustna før, selv om det er nabokommunen til min hjemkommune. På turen dit var vi innom Kristiansund der vi begge hadde gått på skole. Det ble litt mimring der også.

Her er et bilde derfra. Det viser en av sundbåtene (Framnæs). Det er et nybygg av en av de gamle sundbåtene. Den nye båten ble bygget på Klevset i Halsa.


En av dagene jeg var på Tustna reiste vi til Smøla. Jeg hadde ikke vært der før heller. Vi hadde fint vær, så det ble er uforglemmelig tur. Spiste middag på Veiholmen. Salt fiskball med tilbehør.

Her er bilde av gamle Edøy kirke på Smøla.


Resten av turen på Nordmøre kommer jeg tilbake til i et senere innlegg på bloggen min.

Min e-post adresse er: hindreiten@gmail.com