Nordmørs-slekter

Nordmørs-slekter

torsdag 19. desember 2013

JULEN 2013

Ja, da nærmer julen seg i år også. Her jeg sitter nede på Sørlandet så ser det ikke ut til at den skal bli hvit i år, og skal en tro på de som varsler været så ser det dårlig ut i resten av landet også.
Tradisjonelt sett så skal det jo være hvitt på julaften. Det var i hvert fall det da jeg var liten, eller spiller husken min meg et puss?
Tradisjonen var i hvert fall at vi kjøpte julehefter til jul. I første omgang var det Vangsgutane vi kjøpte.


I Wikipedia skrives følgende om Vangsgutane:
Vangsgutane er en klassisk, norsk tegneserie skapt av Leif Halse (1896–1984) i 1940. Serien ble først tegnet av av Jens R. Nilssen. Den gikk opprinnelig som fortsettelsesfortelling i Nynorsk Vekeblad fra 1940 til 1954, men har også kommet som julehefter nesten hvert år siden 1941. Vangsgutane gis i dag ut av Fonna ForlagVangsgutane er skrevet på nynorsk som en oppbyggelig underholdningsserie for barn om de arbeidssomme og prektige brødrene Kåre og Steinar Vangen i bygda Todalen på Nordmøre.

På skolen fikk vi kjøpt Smørbukk og Tuss og Troll.Smørbukk og Tuss og Troll ble utgitt av Norsk Barneblads Forlag.
I Wikipedia skrives følgende om disse to heftene:
Smørbukk er ein norsk teikneserie.
Serien vart starta i Norsk Barneblad sommaren 1938. Då illustrerte Jens R. Nilssen folkeeventyret Smørbukk. I dei neste nummera av Norsk Barneblad heldt serien om Smørbukk fram. No var det ikkje guten frå eventyret, men ein matglad liten gut som vart ute for mange krevjande situasjonar.
1941 kom første Smørbukkheftet til jul. Etter det har Smørbukk kome kvar jul, unnateke 1944, då det var papirmangel. Kvart hefte har ei sjølvståande forteljing.
Frå 1963 - 1970 vart det utgjeve vårhefte. Det har og kome eit feriehefte.

Tuss og Troll er ein norsk teikneserie basert på eventyr. Teikneserien gjekk i Norsk Barneblad i tidsrommet 1944 - 1955. Sidan 1945, unnateke 1947, har Tuss og Troll kome som julehefte.
I starten var det norske folkeeventyr som vart teikna. Fyrste eventyret som var teikna, både i Norsk Barneblad og i juleheftet, var «Mons Raudskjegg». Seinare har det og vorte brukt eventyr av H.C. Andersen og frå 1001 natt. Likeeins er det brukt stoff frå lokale eventyrsamlingar.

Min e-post adresse er: hindreiten@gmail.com 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar