Nordmørs-slekter

Nordmørs-slekter

mandag 10. februar 2014

Tafjord?

Har fått låne noen foto-album med gamle bilder som har tilhørt noen tanter av meg. De vokste opp i Torjulvågen på Tingvoll.
De bildene som jeg legger ut i dag tror jeg er tatt i Tafjord. Tafjord ligger i Norddal kommune innerst i Tafjorden, en arm av Storfjorden på Sunnmøre.


En av tantene mine, Beret Olise Solli (1903-1982) ble gift med Elias Jonsen Rødal (1897-1964). Elias var født på Hemre Rødal i Norddal. Har ikke så mange opplysninger om han. Tror ikke jeg har møtt han.


Når disse bildene er tatt vet jeg ikke. Det en forbinder med Tafjord er jo kraft, og de høye temperaturer som kan bli om vinteren når det er "landvind".


Det mest tragiske en forbinder med Tafjord er vel det en kaller Tafjord-ulykka. Tafjord-ulykka var en naturkatastrofe som fant sted natt til 7. april 1934 i Tafjord på Sunnmøre. Et større fjellparti raste ut i fjorden og flodbølgen fra raset raserte store områder og drepte 40 mennesker i Fjørå og Tafjord. Dette er en av de største skredulykker i Norge.


Om disse bildene er tatt før denne ulykken er usikkert, men på det siste bilde kan en se at det blir fraktet en bulldoser. Det er litt moro å se at den blir fraktet med robåter. Båtene på de andre bildene ble nok brukt til å trekke båten med bulldoseren. 
Kan det tenkes at bulldoseren skulle brukes i forbindelse med bygging av kraftstasjon? Den første kraftstasjonen på stedet startet produksjonen i 1923. Er det i forbindelse med med byggingen av denne så er bildene fra før rasulykken.

Min e-post adresse er: hindreiten@gmail.com

5 kommentarer:

  1. Hei. Du skriver at Elias Rødal var fra Heimste Rødal. Bildene ser ut til å være derfra, og ikke ved Tafjorden. Heimste Rødal ligger ved Onilsavannet ovenfor Tafjord.

    SvarSlett
  2. Hei! Bestefar til Elias Jonsen Rødal (1897 - 1964) - Elias Martinus Jonsen Rødal (1832 - 1892) var bror til min tippoldemor Inger Marte Rødal Ytterli (1815 - 1891) De var barn av Marthe Pederdtr. Muldal (1791 - 1856 - født utenom ekteskap) og ble fosterdatter til Povel Eriks. Skuset Rødal (1759 - 1837) og kone Malene Jensdtr. Linge (1761 - 1835) som fikk 9 barn som døde under eller like etter fødselen. Marthe arvet Heimste Rødal av forsterforeldrene. Hun ble gift med Jon Ols. Kaldhusdal (1784 - 1860).

    SvarSlett
  3. Etter å ha rådført meg med ein kunnskapsrik sunnmøring, så kan ingen av oss forstå at desse bileta er teke i tafjord. Dei likna, men det er ikkje Tafjorden og i allefall ikkje noko vatn.
    Helbing ein nordmøring i eksil. Alfred Nilsen 6210 Valldal

    SvarSlett
  4. Biletet er neppe frå Tafjorden, sjølv om landskapet liknar. Dei skarpe tindane i bakgrunnen minner svært om Litldalen ved Sunndalsøra.

    SvarSlett
  5. Desse bilda er frå Dalavatnet i Litldalen, Sunndal kommune. Langt sør i vatnet. Dei tre spisse toppane er frå venstre: Hårstadnebba, Hårstadtinden, Langrabbpiken.
    Her var stor kraftutbygging etter krigen (Aura kraftverk). Men også før krigen, nedstrøms Dalavatnet, altså nord for vatnet. Kan bilda vera frå etter krigen? http://www.vasskrafta.no/historie/category545.html

    SvarSlett