Nordmørs-slekter

Nordmørs-slekter

søndag 13. april 2014

Året 1966:

Nå har jeg hatt skrivesperre lenge. Får prøve å få noe ned på bloggen min. 
Har tenkt mye på året 1966. Det var det året jeg flyttet hjemmefra for første gang.
Etter å ha gått hjemme siden sommeren året før, søkte jeg på noe som het "Praktisk sumarkurs" på Tingvoll Jordbruksskule tidlig i 1966.Jeg ble konfirmert og var ferdig med det som da het framhaldsskolen sommeren 1965. I den Store Norske Leksikon som en kan finne på nettet står det skrevet: Framhaldsskolen, før 1946 kalt fortsettelsesskole, skole som bygde på avsluttet folkeskole på samme måte som realskolen (middelskolen), og som var et alternativ for elever som ikke ønsket eller passet for den teoretiske pregede undervisning i realskolen. Framhaldsskolen ble fra å være et frivillig tilbud etter hvert obligatorisk i ett eller to år. Ved grunnskoleloven av 1969 gikk både framhaldsskolen og realskolen inn i den niårige obligatoriske grunnskole.
I den kommune som jeg vokste opp i hadde vi ikke noen skole etter framhaldsskolen. Skulle en videre på realskole, handelsskole eller gymnas så måtte en reise ut til kommuner som hadde slike skoler. En måtte da bo på hybler der. Fra mitt kull var det de med beste karakterer som kom inn på slike skoler. Det var til en viss grad kvoter for å komme inn fra min kommune og tilsvarende kommuner. Tror det var lettere å komme inn på slike skoler om du var fra en kommune som hadde de i sin kommune.

Jeg fikk svar tilbake ikke lenge etter at fristen for søknaden var over, om at jeg hadde fått plass. Kurset skulle begynne like etter påsken dette året (rundt den 18. april), og skulle vare til midten av oktober. Jeg skulle bo på internatet på skolen, og var veldig spent på hvordan dette skulle gå. Det var første gang jeg skulle bo hjemmefra alene, og skulle også dele rom med flere andre. Vi var 8 stk. som hadde kommet inn på kurset. Nå i ettertid så ser jag at jeg lærte mye av dette, og som kom godt med senere i livet.
Kurset var som det het praktisk. Vi skulle være med å hjelpe til med alt av praktiske ting på en stor gård som en jordbruksskule er. Vi hadde også endel teoretisk undervisning i løpet av tiden vi var der. 


Utenom alt det vi lærte om gårdsdrift, lærte vi å bo å leve samen med andre og det dette medfører. Vi lærte å brygge hjemmebrygg (dette var vel ulovlig), og smakte vel på alkohol for første gang. Tålte vel ikke så mye den gang, og jeg greide ikke å få i meg hjemmebrygget øl på mange år etterpå. 
Jeg var på min første konsert denne sommeren. Husker ikke navnet på mannen eller gruppen han spilte samen med, men han skulle være engelskmann og spilte pop-musikk. Det var dette året jeg begynte å høre på musikk, og kjøpte meg de første singelplatene. Musikksmaken blant elevene på skolen var vel delt. Det gikk mye på countrymusikk og det man kalte svensktopper. Det jeg likte best var pop-musikk. Her var det kniving om hvem som var best av The Beatles og The Rolling Stones. Jeg likte best The Beatles. I ettertid begynte jeg også å like The Rolling Stones og andre pop- og rocke grupper.Dette var vel de første singelplatene jeg kjøpte.

Det halve året jeg var på Tingvoll Jordbrukssule lærte jeg mye. Utenom alkohol og musikk, begynte en å se etter damene også. Der lærte jeg vel ikke så mye, da jeg er ungkar enda. Videre "utvikling" i livet får jeg prøve å komme tilbake til ved en senere anledning.

Sommeren 2013 hadde vi (4 av oss som gikk på sumarkurset i 1966) samling på Tingvoll. Vi hadde det trivelig med mye mimring.


Min e-post adresse er: hindreiten@gmail.com 

2 kommentarer:

  1. Heisan Helge ! Ser min onkel Leif Idar Stølen på bildet fra Jordbruksskolen,moro :-) flott blogg du har :-)

    SvarSlett