Nordmørs-slekter

Nordmørs-slekter

torsdag 5. februar 2015

Saksin - Ind-Reiten, Halsa

Da er det på tide å komme ut med noe nytt her på bloggen min. Det blir om min egen slekt denne gang. Bildene er fra en gåtur jeg tok sist sommer. Det er til en plass som heter Saksin. Her er det vel ikke så mange av dere som har gått på beina til? Noen flere er det vel som har reist forbi her i båt, og muligens har stoppet å gått i land på neset nedenfor husene. Jeg har ikke vært her siden en gang på 1960-tallet.


Dette var første gangen jeg har brukt beina. De gangene jeg har vært på Saksin tidligere har vært i robåt i forbindelse med seifiske.
Fra Oppistu - Indreiten (se bilde over) går det en vei/sti helt til husene på Saksin. Det går litt opp og ned gjennom ganske tett skog. Det er en ganske bratt bakke ned til husene på Saksin.


Saksin (se bilde over) har i tidligere tider vært en husmannsplass under Oppistu - Indreiten, men ble i 1889 utskilt fra hovedbruket som eget bruk.
Min slekt kom til Oppistu - Indreiten med Lars Mikkelsen Withe. Han er min tippoldefar og var født i 1821 og døde i 1890. Han er en direkte etterkommer av den første Withe som kom til landet fra London på 1700-tallet. Navnet Withe er skrevet på mange måter opp gjennom årene.
Etter Lars var det hans sønn Martinus som tok over Oppistu - Indreiten. Martinus hadde en bror som het Bastian. Han overtok Saksin da denne ble utskilt fra hovedbruket i 1889. 


Bilde over er tatt fra hovedhuset og ned mot sjøen. I bakgrunn ser en Halsa-halvøya og Tustna.

Bastian giftet seg med Elen Olsdatter Vullum fra Nistu - Indre Vullum, og de fikk to barn. Nils som døde ugift i 1916 og Britt som døde ugift i 1932.
Da Bastian tok over Saksin så var det ikke hus på plassen. Han bygde da hovedhuset som står der i dag.
Bastian døde i 1904, og konen Elen overtok da driften av bruket frem til sønnen Nils kunne overta. Nils drev da bruket frem til han døde i 1916. Bruket ble da overført til moren, og ho og datteren drev da bruket frem til de solgte det i 1933. Kjøperen var Marie Johannesdatter Reiten.


Bilde over er tatt fra naustet, og viser Halsanaustan og Tustna i bakgrunnen.

Da Elen flyttet fra Saksin hadde ho fått satt seg opp et hus på ei tomt ho hadde kjøpt av sønnen (John) til sin bror (Lars) på Nistu - Indre Vullum. Stedet fikk navnet Solheim - Indre Vullum.


Her ser en Vullumstranda til høyre og ut til fergeleiet på Halsanaustan med Halse gardene i bakgrunn.


Ute på Saksnessa står det reist en stein (se bilde over) inne i skogen. Det ble sagt da jeg var "liten" at det var begravd en fra vikingtiden her. Hva er sant?

Til slutt viser jeg to bilder som jeg tok fra fergen sist sommer. Det første fra dagtid mens det andre er tatt like før solen går ned.Det siste bilde viser Blåfjellet/Saksen. Indreiten litt til venstre for midten og Saksin til høyre.
Min e-post adresse er: hindreiten@gmail.com

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar