Nordmørs-slekter

Nordmørs-slekter

mandag 18. juni 2012

Sommer:


Det nærmer seg Sankthans, og for ca. 50 år siden var dette tiden for å få slått gresset. Den gang var det mange som tørket det på hesjer. Det er forskjellige tradisjoner for hvordan man hesjer, noen bruker hendene og rive, andre bruker høygaffel. Alt etter jordbunn og nedbørsmengde, må hesja støttes opp med skråstilte staur som blir surret fast til de loddrette. Den må også forankres i begge ender til tunge steiner, trær eller godt nedslåtte påler. Under hesjinga bruker man gjerne traktor med høyvender eller silosvans for å samle gresset langs hesjene. Tidligere brukte man hest og sleperive. Etter at graset er tørt kalles det høy.
I dag ser det ut til at det går mest i rundballer, så det er lenge mellom en ser hesjer. Før rundballene brukte gårdbrukerne siloer til gresset. Både silo og rundballer er ikke så avhengig av været. Når en skal tørke gresset på hesjer, så er det en fordel med både sol og litt trekk i luften.
Hvor lenge gresset blir hengende på hesjene er avhengig av været. Høyet må være tørt før det blir fraktet inn på låven. Er det ikke tørt nok når en får det inn på låven kan det "gå varmgang" i det. I verste fall kan det da oppstå brann.
Bilde som jeg viser her er fra garden jeg vokste opp på i Halsa. Bilde er tatt i 1980, og det er vel en av de siste gangene at alt gresset ble hesjet på garden. 

Min e-post adresse er: hindreiten@gmail.com



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar